10-те най-интелигентни породи кучета

най-интелигентните породи кучета

Кои са 10-те най-интелигентни породи кучета? Кучетата имат умението да запомнят информация, чрез гласови команди и чрез езика на тялото, и да я използват в нови и различни ситуации. Докато при едни породи е необходимо да чуят командата по-малко от 5 пъти, преди да я научат, то при други ще е необходимо повече време.

Тест за интелигентност на кучета

Първият тест за интелигентност на кучета е разработен през 1976 г. Той включва измервания на краткосрочна памет, ловкост и способност за решаване на проблеми, като заобикаляне към цел. Също така оценява способността на кучето да се адаптира към новите условия и да се справя с емоционално трудни ситуации. Тестът е приложен на 100 кучета и са разработени норми за порода.

Стенли Корен използва проучвания, извършени от експерти по дресировка на кучета, за да класира породите кучета по интелигентност и публикува резултатите в своята книга от 1994 г. The Intelligence of Dogs

Реклама

Какво трябва да знаем преди да си вземем интелигентно куче ?

Необходимо е отделянето на известно време всеки ден за работа с кучето. Умните породи кучета се отегчават бързо и е нужна тренировка и игри, за да ги държите далече от неприятности. Собствениците на такива кучета знаят, че те винаги се нуждаят от нови предизвикателства.

В интернет пространството можете да намерите доста пъзели за кучета, както и занимателни играчки за кучета.

10-те най-интелигентни породи кучета

1. Бордър коли

Бордър колито е всепризнато за най-интелигентното куче в света.

Реклама

Може би сте чували за Бордер Колито на име Чарлз, което може да идентифицира и донесе над 1000 играчки, по името им . Чарлз също успява да разпознае 1 играчка, която никога не е виждал, като мислено отстрани играчките, чийто имена вече знае.

най-интелигентни-породи-кучета
Снимка на Anna Dudkova on Unsplash

2. Пудел

Освен с хипоалергенните си качества. Пуделите заемат 2ро място в класацията за най-интелигентни породи кучета.

интелигентно-куче

3. Немска овчарка

За никого не е чудно, че немската овчарка заема едно от първите позиции в класацията. Те гордо служат на обществото като водачи на слепи хора, като терапевтични кучета и в полицията.

немска овчарка - интелигентно куче
Снимка на Anna Dudkova on Unsplash

4. Голдън ретривър

Голдън ретривърът не само е лесно обучаем, но е и фантастично семейно куче. Изключителната им емоционална интелигентност ги прави идеални кандидати за кучета помощници, въпреки че първоначално са били отглеждани за лов. Те са в състояние да мислят независимо и да вземат бързи решения.

Реклама
интелигентни породи кучета голден ретривър
Снимка на Helena Lopes on Unsplash

5. Доберман

Доберманът е порода кучета създадени през 19 век за лична защита на стопаните си. Въпреки силно разпространеният мит, че доберманите нападат стопаните си, породата не губи своята привлекателност и се нарежда на 5то място сред най-интелигентните породи кучета.

6. Шетландска овчарка

Това усърдно малко куче е умно и гласовито. Шетландските овчарки са невероятно надеждни на своите собственици до степен, в която често са наричани „сенки“ поради привързаността им към семейството. Идеално съжителстват с малки деца и други кучета.

умни кучета - Шетландска овчарка

7. Лабрадор

Големи любители на плуването във вода. Лесно приспособими, интелигентни, проницателни и без следа от агресия или прекалена боязливост. Лесно се дресират и приспособяват към всякакъв вид семейства, стига да получават необходимата разходка  от 1 до 3 часа на ден.

8. Папийон

Папийон е малка порода кучета въпреки това, когато погледнете покрай техните ефектни пеперудени уши, ще откриете куче с изключителна интелигентност.

умни кучета -папийон
Снимка на Anna Dudkova on Unsplash

9. Ротвайлер

Тези умни кучета са показали способността си да се адаптират към всякакви роли – включително като любими семейни спътници. Ротвайлерите са идеалните пазачи. Те процъфтяват с твърдо и последователно лидерство, създавайки тесни връзки със своите собственици.

10. Австралийско пастирско куче

Австралийско пастирско куче, известно още кетълдог заема 10-то място сред най-умните кучета.

Това бяха 10-те най-умни породи кучета, измерени по способността им да изпълняват команди.

Дали наистина са най-интелигентните породи е трудно да се каже, някои изследователи предполагат, че други породи кучета може дори да са много по-интелигентни от тези 10, но те просто не искат да изпълняват командите на хората, поради своя инат.

За мен най-важното качество на кучето е да бъде добър приятел и другар.

Сподели
Туитни

Свързани статии

Здравословни проблеми при кучетата

Здравословни проблеми при кучетата

Здравето на кучетата е от съществено значение, но като грижливи стопани, понякога неосъзнато не отделяме достатъчно внимание на поддръжката и защитата на нашите космати приятели

С куче на море - плажове за домашни любимци

С Куче на море, Къде? Плажове в България

Всяка година посещението на Българското Черноморие с куче става все по-сложно, общините налагат забрани за кучета по плажовете в България. От Pet4you ви съветваме преди

Статии и съвети за домашни любимци

pet4you

Всяка година все повече кучета и котки срещат съдбата си на улицата.

Не изхвърляйте домашния си любимец !

Осинови
Промотирани обяви
Любими
Груминг салони

Вход

Регистрация

Нова Парола

Моля, въведете вашето потребителско име или имейл адрес, ще получите връзка за създаване на нова парола по имейл.