Каква е разликата между Померан и Немски шпиц ? Прилики в породите

прилики между породите

Разликата между померан и немски шпиц е трудно откриваема за повечето хора , особено когато кученцата са още малки. Въпреки че малкият немски шпиц и померана си приличат много до третия месец , те не са една и съща порода. Сега ще разгледаме детайлно прилики и разлики в породите Померан и Немски шпиц.

Прилики и разлики в породите Померан и Шпиц

От къде идват приликите между померан и шпиц?

Шпиц всъщност е определение за група породи с отличителни белези като: триъгълни уши, твърд и лъскав косъм и вдигната опашка, завита зад гърба си .Смята се, че шпицовете са една от най-древните породи кучета, близки до вълците. Точният произход на Шпица не е известен.

Реклама

Днес познаваме повече от 60 различни разновидности на шпица като : хъски , акита ину, елкхаунд, аляски маламут, чау-чау, самоед, немски шпиц и други.

Немският шпиц е една от най-старите породи кучета в Европа, произходът й започва в Германия. Използвани предимно от по-бедното население в земеделието. Има 5 различни разновидности на немския шпиц :

  • Вълчи шпиц – с височина до 55 см и тегло до 25кг.
  • Голям шпиц – обикновено теглото му достига до 17-18 килограма, а височината до 55 сантиметра .
  • Среден шпиц – с тегло около 10-11 килограма и височина от 30-40 сантиметра
  • Малък шпиц – малко куче с тегло между 3 и 5 килограма и височина до 30 сантиметра
  • Померан – куче „играчка“ с тегло до 3 килограма и височина между 18 и 24 сантиметра.

Разликата между Померан и Немски шпиц

померан
  • Опашката на немския шпиц е гъста и извита от двете страни, а на помераните – по скоро прилича на фонтан от пера, винаги вдигната нагоре
  • Муцуната на немския шпиц е дълга, заемаща половината от черепа на кучето и уши – изправени и видими. При помераните муцунката е едва една трета от черепа на кучето и ушите, макар и винаги изправени, те често не се виждат заради обилната козина и пух около тях.

Пълната характеристика на породата и отличителните и белези на Померана

Реклама

Кръстоска между Померан и малък шпиц?

Според мен една от най-благополучните кръстоски е между померан и малък шпиц. Въпреки, че не толкова често се получава точно това, което искаме, кръстоската между двете породи кучета може да сътвори един уникален екземпляр, тъй като приликите в породите са доста сходни – малък на ръст, с уникалната къдрава опашка на малкия шпиц и бухналата козина на померана.

Внимание : Кръстосването на големи мъжки породи кучета с малки женски, може да бъде много опасно за живота на женското куче. Развъждането на кучета в домашни условия, без необходимия опит, не е препоръчително. Бременността при някои кучета може да протече изключително тежко. Не експериментирайте с живота на домашния любимец !

Породисто ли е кучето ми ?

Трудно е да се разбере, дали вашият померан е чистокръвен или кръстоска, без да му бъдат направени генетични тестове.


Вариациите в породата, биха ви затруднили да определите какъв тип кръстоска може да имат, определено ако е само едно кутре. Но все пак може да има някои черти, които лесно идентифицират тяхното наследство. За разлика от смесените породи, чистокръвните са отглеждани за специфични характеристики и изглеждат сходни от поколение на поколение.

Реклама

Кучетата от смесени породи, могат да бъдат смесица между две и повече породи и често малките нямат много прилики с двете породи кучета, но те все още притежават разпознаваеми черти. Външният вид на кръстоска може да варира от кучило до кучило и понякога ще има разлика между кученцата в едно и също кучило. Това означава, че няма гаранция като какво ще порасне вашето куче.

разликата-между-померан-и-немски-шпиц

Обобщение : Ако попаднете на кученца от едно и също кучило, видимо различни още на два-три месечна възраст, най-вероятно сте попаднали на кръстоска. Породистите кучета с доказано родословие раждат типични представители на тяхната порода, тъй като характерните черти в родословието им не са били нарушавани !

Причините за предпочитане на чистокръвно куче могат да варират, но обикновено се свеждат до лични предпочитания. За някои хора най-голямата причина, поради която избират чистокръвни кучета е, че ще знаят какъв вид кученце купуват в сравнение с кучета от смесени породи, които могат да имат различни нагласи и черти от други породи в тяхната линия.

Друг важен фактор е, че кучетата могат да наследяват през поколение, дори майката и бащата да са типични представители на породата. Без нужните документи, вашето куче може да не изглежда по начина по който искате.

Отговорните развъдчици ще са тествали всичките си кучета за разплод и здравето на родителите на кученцето. Тези развъдници, ще бъдат включени в своя клуб по породи и ще разполагат с документи за всяко едно тяхно куче.

Цената на породистите померани варира между 3 000 и 5 000 лева . При закупуването на куче на тази цена, задължително поискайте генетични тестове и документи за историята на родители.

От къде да си закупя куче ?

В интернет пространството можете да откриете много обяви за кучета, котки и други домашни любимци . Ако сте се насочили към куче с родословие, най-добре се обърнете към легализирани развъдници, които разполагат с родословие и всички необходими документи на кучето.

Заключение

Няма значение дали кучето ви е породисто или не е, то винаги ще бъде най-добрият ви приятел.

Сподели
Туитни

Свързани статии

Здравословни проблеми при кучетата

Здравословни проблеми при кучетата

Здравето на кучетата е от съществено значение, но като грижливи стопани, понякога неосъзнато не отделяме достатъчно внимание на поддръжката и защитата на нашите космати приятели

С куче на море - плажове за домашни любимци

С Куче на море, Къде? Плажове в България

Всяка година посещението на Българското Черноморие с куче става все по-сложно, общините налагат забрани за кучета по плажовете в България. От Pet4you ви съветваме преди

Статии и съвети за домашни любимци

pet4you

Всяка година все повече кучета и котки срещат съдбата си на улицата.

Не изхвърляйте домашния си любимец !

Осинови
Промотирани обяви
Любими
Груминг салони

Вход

Регистрация

Нова Парола

Моля, въведете вашето потребителско име или имейл адрес, ще получите връзка за създаване на нова парола по имейл.