Персийска котка – всичко за породата

сива персийска котка

Персийската котка е дългокосместа порода, характеризираща се с кръглата си глава и късата си муцуна. Стандартите за породата на някои организации на любители на котки, включват хималайската и екзотичната късокосместа като варианти на тази порода, докато други ги третират като отделни породи.

Персийската котка е една от най-популярните породи котки за 2021 година, като се класира на 4-то място, сред всички породи.

Характеристика на Персийската котка

Персиецът в шоу стил има изключително дълга и гъста козина, къси крака, широка глава с далеч раздалечени уши, големи очи и изключително скъсена муцуна. Първоначално породата е създадена с къса муцуна, но с течение на времето тази характеристика е станала изключително преувеличена. Персийските котки могат да имат практически всякакъв цвят или петна.

Реклама

Персийката котка обикновено се описва като тиха и спокойна по природа. Изключително подходяща за отглеждане в апартамент.

Вижте всички породи котки, с информация за нрав, тегло и съвместимост с други домашни любимци и отглеждане с деца.

  • Размер – Персийката е средна по големина порода котки. Хората често мислят, че са по-големи заради обилната им гъста козина, която създава впечатление за по-голяма котка.
  • Нрав – Благородни, тихи и много сладки
  • Цвят – В действителност днешно време, можете да я срещнете във всякакви цветове
  • Животът на този вид котки продължава около 14 години.

Персийска котка – Груминг

Персийската котка изисква ежедневна грижа за козината , за да запази дългата си и гъста козина чиста от рогозки и възли. Неуспехът да се запази козината без заплитане може да доведе до необходимостта котката да бъде подстригана навсякъде и козината да се остави да порасне отново.

Реклама

Очите на персийската котка са склонни да текат и ъгълът на окото и страничната част на носа се нуждаят от редовно почистване. Долната част и долната част на опашката са предразположени към налепване с изпражнения и трябва да се внимава да се поддържа стриктно чиста, за да се избегнат петна и неудобни бучки. Редовното подстригване е необходимо, за да не бъде погълната козина от котката, тъй като топките косми могат да бъдат проблем за персийците.

Намерете груминг салон близо до вас

Здравословни проблеми

Съвременната персийска котка страда от много заболявания, също като мопса, заради големия заоблен череп и скъсено лице и нос. Тази форма на лицето прави породата предразположена към затруднено дишане, проблеми с кожата и очите. Както и постоянно течащите очи, заради деформирани тръбни канали.

  • Слъзните канали може да не следват естествения си път и по този начин очите текат и мокрят лицето постоянно – това може да доведе до кожни обриви и рани по лицето.
  • Бъбречната недостатъчност е не рядко срещано заболяване при персийската котка – кисти в бъбреците
  • Гъбичките и кожните инфекции, също са често срещан проблем

Развъждането на персийски котки от не професионалисти не е препоръчително, тъй като се отчита висок процент на мъртви новородени котета

Реклама

История на породата

Персийската котка е порода дългокосмести домашни котки произхождащи от Древна Персия, днешен Иран. За първи път породата е забелязана в Европа, Италия през 16-17 век. Особен интерес предизвикват в Англия, където от 19 век се извършват най-сериозните селекции по отношение на Персийските котки.

Сподели
Туитни

Свързани статии

Здравословни проблеми при кучетата

Здравословни проблеми при кучетата

Здравето на кучетата е от съществено значение, но като грижливи стопани, понякога неосъзнато не отделяме достатъчно внимание на поддръжката и защитата на нашите космати приятели

С куче на море - плажове за домашни любимци

С Куче на море, Къде? Плажове в България

Всяка година посещението на Българското Черноморие с куче става все по-сложно, общините налагат забрани за кучета по плажовете в България. От Pet4you ви съветваме преди

Статии и съвети за домашни любимци

pet4you

Всяка година все повече кучета и котки срещат съдбата си на улицата.

Не изхвърляйте домашния си любимец !

Осинови
Промотирани обяви
Любими
Груминг салони

Вход

Регистрация

Нова Парола

Моля, въведете вашето потребителско име или имейл адрес, ще получите връзка за създаване на нова парола по имейл.