Как да процедираме, ако намерим бездомно животно

Как да процедираме, ако намерим бездомно животно

Фейсбук и всички социални медии гъмжат от „сигнали“ за намерени животни в тежко състояние, които обикновено завършват с „някой да помогне“, или „споделете“.
Покрай всички тези доброволци, все по-често се срещат и не толкова загрижени за кучетата и котките „помагачи“ , събиращи средства за животни в беда, за което спешно се нуждаят от 2-3000 хиляди лева.

Бандата на 1500-те споделят Как да процедираме, ако намерим бездомно животно

Тъй като в страната отдавна има закони и наредби, които много подробно описват къде, как и към кого да се обърнем в такава ситуация, отделихме време да направим един своеобразен наръчник.

Бандата на 1500-те в Facebook: https://www.facebook.com/1500doggang/

Хората масово не знаят какво могат и какво трябва да направят, ако намерят бездомно (необработено по програма за контрол на популацията т.е. без ушна марка), изоставено, болно животно, животно в беда, или реактивно куче.

Социалните медии са огромна сила, но и безкрайно натоварват всички нас, които ни е грижа за животните, докато институциите по подразбиране нехаят, или дори не са наясно със задълженията си в такива спешни ситуации.

ако-намерим-бездомно-животно

Какво можем и трябва да направим, преди да потърсим помощ от контактите си във фейсбук?

На първо място, начинът да помогнем НЕ Е да се снима животното и да се качи във фейсбук с какъвто и да било призив и да си тръгнем с усещане за изпълнен дълг!

  • Обаждаме се последователно на 112 и на дежурния телефон на съответната Община. Според Закона за защита на животните, всеки който намери болно или наранено животно, е длъжен да информира приюта за животни, съответните органи на местната власт, Областната дирекция за безопасност на храните, Районното управление на МВР или териториалните поделения на Изпълнителната агенция по горите.
  • Ако от тел. 112 Ви откажат съдействие за пострадало животно трябва да цитирате нещо ВАЖНО: Eкипите са длъжни да реагират съгласно чл.13 /Инциденти и събития с животни/ от Националния класификатор на спешните повиквания към МВР!
  • Даваме точна информация за мястото, където сме намерили кучето и ако от Общината/112 ни дадат инструкции да изчакаме на място, изчакваме да бъде изпратен екип.
  • Ако ситуацията е в извънработно време, уикенд, и както често се случва, получим нееднозначен отговор от Общината/компетентните органи, че нямат възможност да се погрижат в момента добре е да се погрижим – настаним някъде за кратко животното.

Все пак искаме да спасим живота му и да предотвратим инциденти с хора вкл. пътно – транспортно произшествие (животно на пътя в тъмното е сериозна заплаха за сигурността и на хората). Ако има направени разходи в това време, запазете всички касови бележки и фактури. Те трябва да ви бъдат изплатени от Общината като отговорен орган, който не е бил във възможност да изпълни задълженията си по Закона за защита на животните.

По силата на Чл. 60 – 62 от Закон за Задълженията и Договорите държавата трябва да поеме разходите.

* Чл. 60. Закон за Задълженията и Договорите: „Който предприеме управлението на работа, за която знае, че е чужда, без да е натоварен, длъжен е да се грижи за нея, докато заинтересуваният може да я поеме. Той е длъжен да се грижи за работата, както ако би бил упълномощен. Неговата отговорност може да бъде намалена с оглед на особените обстоятелства, при които той е поел грижата за чужда работа.“

  • Задължително подаваме и писмен сигнал при първа възможност, в който детайлно описваме ситуацията – лично в Общината или по имейл и Задължително изискваме входящ номер. Деловодството е длъжно да изпрати входящия номер в рамките на същия ден, дори ако сигнала е подаден по електронна поща (по силата на Закона за електронния документ и електронния подпис).
  • В случай на липса на реакция по сигнала, или отказ да ни дадат входящ номер от страна на отговорните органи, подаваме сигнал и до Областна управа.
  • При предаване на животно на служители на Общината, изисквайте приемно – предавателен протокол и уточнете, че искате да получите информация за по – нататъшното развитие на случая, състоянието на животното, предприетото лечение, къде е настанено и действията по намиране на осиновители.
Системата работи, когато я накараме да работи, а ние сме тук за да ѝ помогнем да заработи.

Кои са бандата на 1500-те ?

Доброволци към общински приют Горни Богров. Ние сме група от хора на различна възраст, с различни интереси и различни разбирания, но въпреки това една кауза ни обединява: любовта ни към животните. Като доброволци ние сме убедени, че ЩЕ променим не само живота на кучетата в приюта, но и нагласата на обществото ни спрямо животните, а по този начин ще помогнем за решаването на един от големите проблеми в страната, а именно бездомните животни – за наше и тяхно добро.

Бандата на 1500-те в Facebook: https://www.facebook.com/1500doggang/

Сподели
Туитни

Свързани статии

как да се грижим за чихуахуа

Как да се грижим за чихуахуа ?

Ако наскоро сте осиновили чихуахуа или мислите да си вземете такова за нов най-добър приятел, прочетете, за да научите повече за това как да се

Защо трябва да обучавам кучето си

Защо трябва да обучавам кучето си?

Много хора са виждали добре обучени кучета по телевизията и си мислят, че това е някаква извънземна практика, която далеч не ги касае. Други пък

Статии и съвети за домашни любимци

pet4you

Всяка година все повече кучета и котки срещат съдбата си на улицата.

Не изхвърляйте домашния си любимец !

Осинови
Промотирани обяви
Любими
Вашата реклама
Груминг салони

Вход

Регистрация

Нова Парола

Моля, въведете вашето потребителско име или имейл адрес, ще получите връзка за създаване на нова парола по имейл.