Боледуват ли кучетата и котките от Covid-19 ?

коронавирус при кучетата

Боледуват ли кучетата и котките от Covid-19 е може би един от най-често срещаните въпроси, задавани от стопани на кучета и не само.

С настъпването на есента математиците и специалистите предвиждат нова вълна COVID-19. Всекидневно гледаме по телевизията за увеличаващите се случаи на коронавирус и новите ваксини.

На фона на всички спекулации и слухове, в момента има много малко доказателства, които предполагат, че домашните любимци могат да бъдат заразени с COVID-19. По същия начин няма доказателства, че домашните любимци могат да предават болестта между хората.

Боледуват ли кучетата и котките от Covid-19 ?

Имаше притеснения, след като куче в Хонконг даде положителен тест и с право, но не е толкова ужасяващо, колкото изглежда на пръв поглед. Тестът на кучето е „слаб положителен“ и страда от инфекция с ниско ниво. Хиляди кучета и котки обаче са тествани от една от водещите световни ветеринарни фирми и не е открит нито един случай на COVID-19.

Има доклад от май 2021 г. за откриването на кучешки коронавирус при малък брой хоспитализирани пациенти в Малайзия през 2018 г. Това не е същият коронавирус като този, който причинява COVID-19. Докладът показва корелация, но не и причинно-следствена връзка при тези пациенти.

Защо ветеринарите диагностицират кучета с коронавирус ?

От десетилетия знаем, че кучетата могат да се заразят с коронавируси, най-често кучешки респираторен коронавирус (не COVID-19). Смята се, че новият коронавирус (COVID-19), не представлява заплаха за здравето на кучетата.

Много е важно да не бъркаме кучешкия коронавирус с Covid-19

Боледуват ли кучетата и котките от Covid-19

Мога ли да заразя котка или куче с коронавирус ?

Ако знаете, че сте болни е добре да сведете физическия контакт с домашния любимец до минимум. Само защото не е известно, че коронавирусът засяга домашните любимци, не означава, че други заболявания не могат да се разпространят.

Как да предпазим кучето си от вируси ?

Стремете се да спазвате добра хигиена по всяко време – както за себе си, така и за вашите домашни любимци.

  • Измивайте лапите или ги почиствайте с мокра кърпичка веднага, веднага след разходка.
  • Почиствайте леглата им.
  • Измивайте добре ръцете си, особено след почистване след домашния ви любимец.
  • Избягвайте галене, гушкане, целуване или облизване и споделяне на храна с вашия домашен любимец, ако това е възможно.
  • Намерете човек, който да се грижи за домашния ви любимец, докато оздравеете.

Симптоми при кучешки коронавирус

  • Кашлица
  • Кихане
  • Секреция от носа

Симптомите обикновено продължават 1-2 седмици.

Има ли ваксина за коронавируса при животните ?

Понастоящем няма налични търговски ваксини за животни. Въпреки това Русия разполага с първата в света ваксина срещу COVID-19 за животни (Carnivac-Cov или Karnivak-Kov), която е предназначена за месоядни животни.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Световната ветеринарна асоциация за дребни животни не препоръчват ваксиниране на домашни любимци, поради техните леки клинични признаци.

Ако все още сте притеснени или забележите промяна в здравето на вашето куче или котка, говорете с вашия ветеринарен лекар, за да ви посъветва.

Сподели
Туитни

Свързани статии

как да се грижим за чихуахуа

Как да се грижим за чихуахуа ?

Ако наскоро сте осиновили чихуахуа или мислите да си вземете такова за нов най-добър приятел, прочетете, за да научите повече за това как да се

Защо трябва да обучавам кучето си

Защо трябва да обучавам кучето си?

Много хора са виждали добре обучени кучета по телевизията и си мислят, че това е някаква извънземна практика, която далеч не ги касае. Други пък

Статии и съвети за домашни любимци

pet4you

Всяка година все повече кучета и котки срещат съдбата си на улицата.

Не изхвърляйте домашния си любимец !

Осинови
Промотирани обяви
Любими
Вашата реклама
Груминг салони

Вход

Регистрация

Нова Парола

Моля, въведете вашето потребителско име или имейл адрес, ще получите връзка за създаване на нова парола по имейл.