10-те най-интелигентни породи кучета

най-интелигентните породи кучета

Кои са 10-те най-интелигентни породи кучета? Кучетата имат умението да запомнят информация, чрез гласови команди и чрез езика на тялото, и да я използват в нови и различни ситуации. Докато при едни породи е необходимо да чуят командата по-малко от 5 пъти, преди да я научат, то при други ще е необходимо повече време.

Тест за интелигентност на кучета

Първият тест за интелигентност на кучета е разработен през 1976 г. Той включва измервания на краткосрочна памет, ловкост и способност за решаване на проблеми, като заобикаляне към цел. Също така оценява способността на кучето да се адаптира към новите условия и да се справя с емоционално трудни ситуации. Тестът е приложен на 100 кучета и са разработени норми за порода.

Стенли Корен използва проучвания, извършени от експерти по дресировка на кучета, за да класира породите кучета по интелигентност и публикува резултатите в своята книга от 1994 г. The Intelligence of Dogs

Какво трябва да знаем преди да си вземем интелигентно куче ?

Необходимо е отделянето на известно време всеки ден за работа с кучето. Умните породи кучета се отегчават бързо и е нужна тренировка и игри, за да ги държите далече от неприятности. Собствениците на такива кучета знаят, че те винаги се нуждаят от нови предизвикателства.

В интернет пространството можете да намерите доста пъзели за кучета, както и занимателни играчки за кучета.

10-те най-интелигентни породи кучета

1. Бордър коли

Бордър колито е всепризнато за най-интелигентното куче в света.

Може би сте чували за Бордер Колито на име Чарлз, което може да идентифицира и донесе над 1000 играчки, по името им . Чарлз също успява да разпознае 1 играчка, която никога не е виждал, като мислено отстрани играчките, чийто имена вече знае.

най-интелигентни-породи-кучета
Снимка на Anna Dudkova on Unsplash

2. Пудел

Освен с хипоалергенните си качества. Пуделите заемат 2ро място в класацията за най-интелигентни породи кучета.

Топ 10 Малки породи кучета

интелигентно-куче

3. Немска овчарка

За никого не е чудно, че немската овчарка заема едно от първите позиции в класацията. Те гордо служат на обществото като водачи на слепи хора, като терапевтични кучета и в полицията.

немска овчарка - интелигентно куче
Снимка на Anna Dudkova on Unsplash

4. Голдън ретривър

Голдън ретривърът не само е лесно обучаем, но е и фантастично семейно куче. Изключителната им емоционална интелигентност ги прави идеални кандидати за кучета помощници, въпреки че първоначално са били отглеждани за лов. Те са в състояние да мислят независимо и да вземат бързи решения.

интелигентни породи кучета голден ретривър
Снимка на Helena Lopes on Unsplash

5. Доберман

Доберманът е порода кучета създадени през 19 век за лична защита на стопаните си. Въпреки силно разпространеният мит, че доберманите нападат стопаните си, породата не губи своята привлекателност и се нарежда на 5то място сред най-интелигентните породи кучета.

6. Шетландска овчарка

Това усърдно малко куче е умно и гласовито. Шетландските овчарки са невероятно надеждни на своите собственици до степен, в която често са наричани „сенки“ поради привързаността им към семейството. Идеално съжителстват с малки деца и други кучета.

умни кучета - Шетландска овчарка

7. Лабрадор

Големи любители на плуването във вода. Лесно приспособими, интелигентни, проницателни и без следа от агресия или прекалена боязливост. Лесно се дресират и приспособяват към всякакъв вид семейства, стига да получават необходимата разходка  от 1 до 3 часа на ден.

8. Папийон

Папийон е малка порода кучета въпреки това, когато погледнете покрай техните ефектни пеперудени уши, ще откриете куче с изключителна интелигентност.

умни кучета -папийон
Снимка на Anna Dudkova on Unsplash

9. Ротвайлер

Тези умни кучета са показали способността си да се адаптират към всякакви роли – включително като любими семейни спътници. Ротвайлерите са идеалните пазачи. Те процъфтяват с твърдо и последователно лидерство, създавайки тесни връзки със своите собственици.

10. Австралийско пастирско куче

Австралийско пастирско куче, известно още кетълдог заема 10-то място сред най-умните кучета.

Това бяха 10-те най-умни породи кучета, измерени по способността им да изпълняват команди. Дали наистина са най-интелигентните породи е трудно да се каже. Някои изследователи предполагат, че други видове кучета може дори да са много по-интелигентни от тези 10, но те просто не искат да изпълняват командите на хората, поради своя инат. За мен най-важното качество на кучето е да бъде добър приятел и другар.

Сподели
Туитни

Свързани статии

как да се грижим за чихуахуа

Как да се грижим за чихуахуа ?

Ако наскоро сте осиновили чихуахуа или мислите да си вземете такова за нов най-добър приятел, прочетете, за да научите повече за това как да се

Защо трябва да обучавам кучето си

Защо трябва да обучавам кучето си?

Много хора са виждали добре обучени кучета по телевизията и си мислят, че това е някаква извънземна практика, която далеч не ги касае. Други пък

Статии и съвети за домашни любимци

pet4you

Всяка година все повече кучета и котки срещат съдбата си на улицата.

Не изхвърляйте домашния си любимец !

Осинови
Промотирани обяви
Любими
Вашата реклама
Груминг салони

Вход

Регистрация

Нова Парола

Моля, въведете вашето потребителско име или имейл адрес, ще получите връзка за създаване на нова парола по имейл.