Как да процедираме, ако намерим бездомно животно

Как да процедираме, ако намерим бездомно животно

Фейсбук и всички социални медии гъмжат от „сигнали“ за намерени животни в тежко състояние, които обикновено завършват с „някой да помогне“, или „споделете“.
Покрай всички тези доброволци, все по-често се срещат и не толкова загрижени за кучетата и котките „помагачи“ , събиращи средства за животни в беда, за което спешно се нуждаят от 2-3000 хиляди лева.

Бандата на 1500-те споделят Как да процедираме, ако намерим бездомно животно

Тъй като в страната отдавна има закони и наредби, които много подробно описват къде, как и към кого да се обърнем в такава ситуация, отделихме време да направим един своеобразен наръчник.

Бандата на 1500-те в Facebook: https://www.facebook.com/1500doggang/

Реклама

Хората масово не знаят какво могат и какво трябва да направят, ако намерят бездомно (необработено по програма за контрол на популацията т.е. без ушна марка), изоставено, болно животно, животно в беда, или реактивно куче.

Социалните медии са огромна сила, но и безкрайно натоварват всички нас, които ни е грижа за животните, докато институциите по подразбиране нехаят, или дори не са наясно със задълженията си в такива спешни ситуации.

ако-намерим-бездомно-животно

Какво можем и трябва да направим, преди да потърсим помощ от контактите си във фейсбук?

На първо място, начинът да помогнем НЕ Е да се снима животното и да се качи във фейсбук с какъвто и да било призив и да си тръгнем с усещане за изпълнен дълг!

Реклама
  • Обаждаме се последователно на 112 и на дежурния телефон на съответната Община. Според Закона за защита на животните, всеки който намери болно или наранено животно, е длъжен да информира приюта за животни, съответните органи на местната власт, Областната дирекция за безопасност на храните, Районното управление на МВР или териториалните поделения на Изпълнителната агенция по горите.
  • Ако от тел. 112 Ви откажат съдействие за пострадало животно трябва да цитирате нещо ВАЖНО: Eкипите са длъжни да реагират съгласно чл.13 /Инциденти и събития с животни/ от Националния класификатор на спешните повиквания към МВР!
  • Даваме точна информация за мястото, където сме намерили кучето и ако от Общината/112 ни дадат инструкции да изчакаме на място, изчакваме да бъде изпратен екип.
  • Ако ситуацията е в извънработно време, уикенд, и както често се случва, получим нееднозначен отговор от Общината/компетентните органи, че нямат възможност да се погрижат в момента добре е да се погрижим – настаним някъде за кратко животното.

Все пак искаме да спасим живота му и да предотвратим инциденти с хора вкл. пътно – транспортно произшествие (животно на пътя в тъмното е сериозна заплаха за сигурността и на хората). Ако има направени разходи в това време, запазете всички касови бележки и фактури. Те трябва да ви бъдат изплатени от Общината като отговорен орган, който не е бил във възможност да изпълни задълженията си по Закона за защита на животните.

По силата на Чл. 60 – 62 от Закон за Задълженията и Договорите държавата трябва да поеме разходите.

* Чл. 60. Закон за Задълженията и Договорите: „Който предприеме управлението на работа, за която знае, че е чужда, без да е натоварен, длъжен е да се грижи за нея, докато заинтересуваният може да я поеме. Той е длъжен да се грижи за работата, както ако би бил упълномощен. Неговата отговорност може да бъде намалена с оглед на особените обстоятелства, при които той е поел грижата за чужда работа.“

  • Задължително подаваме и писмен сигнал при първа възможност, в който детайлно описваме ситуацията – лично в Общината или по имейл и Задължително изискваме входящ номер. Деловодството е длъжно да изпрати входящия номер в рамките на същия ден, дори ако сигнала е подаден по електронна поща (по силата на Закона за електронния документ и електронния подпис).
  • В случай на липса на реакция по сигнала, или отказ да ни дадат входящ номер от страна на отговорните органи, подаваме сигнал и до Областна управа.
  • При предаване на животно на служители на Общината, изисквайте приемно – предавателен протокол и уточнете, че искате да получите информация за по – нататъшното развитие на случая, състоянието на животното, предприетото лечение, къде е настанено и действията по намиране на осиновители.
Системата работи, когато я накараме да работи, а ние сме тук за да ѝ помогнем да заработи.

Кои са бандата на 1500-те ?

Доброволци към общински приют Горни Богров.

Ние сме група от хора на различна възраст, с различни интереси и различни разбирания, но въпреки това една кауза ни обединява: любовта ни към животните. Като доброволци ние сме убедени, че ЩЕ променим не само живота на кучетата в приюта, но и нагласата на обществото ни спрямо животните, а по този начин ще помогнем за решаването на един от големите проблеми в страната, а именно бездомните животни – за наше и тяхно добро.

Реклама

Бандата на 1500-те в Facebook: https://www.facebook.com/1500doggang/

Сподели
Туитни

Свързани статии

Здравословни проблеми при кучетата

Здравословни проблеми при кучетата

Здравето на кучетата е от съществено значение, но като грижливи стопани, понякога неосъзнато не отделяме достатъчно внимание на поддръжката и защитата на нашите космати приятели

С куче на море - плажове за домашни любимци

С Куче на море, Къде? Плажове в България

Всяка година посещението на Българското Черноморие с куче става все по-сложно, общините налагат забрани за кучета по плажовете в България. От Pet4you ви съветваме преди

Статии и съвети за домашни любимци

pet4you

Всяка година все повече кучета и котки срещат съдбата си на улицата.

Не изхвърляйте домашния си любимец !

Осинови
Промотирани обяви
Любими
Груминг салони

Вход

Регистрация

Нова Парола

Моля, въведете вашето потребителско име или имейл адрес, ще получите връзка за създаване на нова парола по имейл.