Съвети за отглеждане на Доберман

доберман

Виждали ли сте някога куче с толкова уникални черти и поразително присъствие? Доберманския пинчер е една от най-красивите породи кучета, които можете да намерите. Тази порода е известна с черната си козина с поразителни червени маркировки, които обикновено се появяват по лицето, опашката и краката.

Тези кучета са и доста интелигентни, което ги прави отлични като кучета пазачи или полицейски кучета.

За да ви помогнем да научите повече за тази порода и как да отгледате щастлив и здрав доберман, сме събрали няколко полезни съвета, които ще ви помогнат по пътя напред.

Реклама

Какво е доберман пинчер?

Доберман пинчер или иначе казано доберман са смели кучета пазачи, както и добри спътници в семейството. Визията им е елегантна и атлетична и въпреки неправилната нагласа към тази порода, доберманите всъщност са едни от най-интелигентните кучета.

Как да изберете подходящото кученце ?

Преди да занесете новото си кученце у дома, се уверете, че знаете всичко за породата. Запознайте се с местните клубове за кучета и ентусиасти, за да научите повече за процеса на закупуване на кученце, здравословните проблеми и темперамента на избраната от вас порода.

Потърсете в интернет статии и ресурси, които да ви помогнат с отглеждането на новото си кученце. Има много налични ресурси, които ще ви помогнат да научите повече за специфичните нужди на доберман пинчер.

Реклама

Преди да се съгласите да купите кученце, уверете се, че можете да приемете всички здравословни проблеми, които кучето може да има, и че можете да осигурите подходяща среда за отглеждане на кучето.

Уверете се, че развъдчикът ви е предоставил всичко, което трябва да знаете за кучето, като например:

Здравни досиета, данни за обучението и съвети за отглеждане на здрав доберман.

Социализирайте кученцето си

Кучетата са социални животни и трябва да прекарват време с поне двама различни човека, преди да навършат 12 седмици.

Реклама

Доберманите са особено социални кучета, така че е важно да прекарвате повече време с кученцето си от ранна възраст.

Когато за пръв път доведете кученцето си у дома, прекарвайте време с него в присъствието на други хора и кучета. Това му помага да усвоява социалните норми и да се приспособява по добре сред други кучета и хора.

Можете също така да се опитате да го извеждате с други кучета, докато кученцето ви е още малко.

отглеждане на доберман

Балансирана диета при доберман

Както всяка друга порода, доберман пинчерът има специфични хранителни нужди. Кучетата са месоядни и ще се възползват от диета, осигуряваща им голямо количество протеини и мазнини.

Предлагат се много висококачествени търговски храни за кучета, които са специално разработени за добермани. Уверете се, че сте избрали храна, която е разработена за възрастни кучета и която съдържа точното съотношение на протеини, мазнини, витамини, минерали и аминокиселини, препоръчани от AKC.

Уверете се, че храната, с която храните кученцето, съдържа балансирано съотношение на протеини, мазнини, витамини и минерали.

Храната на добермана трябва да се състои от около 25% протеини, 40% мазнини, 15% въглехидрати и 35% витамини. Ако кученцето ви не се храни добре, заведете го на ветеринарен лекар, за да провери стомаха му.

Доберманите са лесни за обучение

Кучетата се нуждаят от упражнения също като хората. Можете да ангажирате кученцето си по много различни начини, за да го поддържате активно. Доберманите са много интелигентна порода кучета и ученето на команди не е проблем за тях, стига да имате правилният подход и нужните качества.

Най-важно е да се уверите, че кучето ви получава необходимите всекидневни разходки.

Допълнителните упражнения също са препоръчителни:

  • Уверете се, че кученцето ви получава поне 30 минути упражнения всеки ден.
  • Отделяйте поне по 30 минути на ден за учене на команди – стани, седни, редом, не.

Много е важно да определяте правилно тона, когато изисквате от кучето да изпълни дадена команда.

  • Добавете упражнения с тежести, поне един път седмично

Бъдете последователни при обучението на кучето си, колкото по-последователни сте, толкова по-бързо ще се научи кученцето ви.

Последователността е от ключово значение за правилното обучение на щастлив и здрав доберман.

щастлив и здрав доберман
Заключение

Има много причини да обичате доберман пинчера, включително поразителния му външен вид и интелигентност. Отглеждането на щастлив доберман не е лесна задача, но е възможно с правилните напътствия.

Сподели
Туитни

Свързани статии

Здравословни проблеми при кучетата

Здравословни проблеми при кучетата

Здравето на кучетата е от съществено значение, но като грижливи стопани, понякога неосъзнато не отделяме достатъчно внимание на поддръжката и защитата на нашите космати приятели

С куче на море - плажове за домашни любимци

С Куче на море, Къде? Плажове в България

Всяка година посещението на Българското Черноморие с куче става все по-сложно, общините налагат забрани за кучета по плажовете в България. От Pet4you ви съветваме преди

Статии и съвети за домашни любимци

pet4you

Всяка година все повече кучета и котки срещат съдбата си на улицата.

Не изхвърляйте домашния си любимец !

Осинови
Промотирани обяви
Любими
Груминг салони

Вход

Регистрация

Нова Парола

Моля, въведете вашето потребителско име или имейл адрес, ще получите връзка за създаване на нова парола по имейл.