Боледуват ли кучетата и котките от Covid-19 ?

коронавирус при кучетата

Боледуват ли кучетата и котките от Covid-19 е може би един от най-често срещаните въпроси, задавани от стопани на кучета и не само.

С настъпването на есента математиците и специалистите предвиждат нова вълна COVID-19. Всекидневно гледаме по телевизията за увеличаващите се случаи на коронавирус и новите ваксини.

На фона на всички спекулации и слухове, в момента има много малко доказателства, които предполагат, че домашните любимци могат да бъдат заразени с COVID-19. По същия начин няма доказателства, че домашните любимци могат да предават болестта между хората.

Реклама

Боледуват ли кучетата и котките от Covid-19 ?

Имаше притеснения, след като куче в Хонконг даде положителен тест и с право, но не е толкова ужасяващо, колкото изглежда на пръв поглед. Тестът на кучето е „слаб положителен“ и страда от инфекция с ниско ниво. Хиляди кучета и котки обаче са тествани от една от водещите световни ветеринарни фирми и не е открит нито един случай на COVID-19.

Има доклад от май 2021 г. за откриването на кучешки коронавирус при малък брой хоспитализирани пациенти в Малайзия през 2018 г. Това не е същият коронавирус като този, който причинява COVID-19. Докладът показва корелация, но не и причинно-следствена връзка при тези пациенти.

Защо ветеринарите диагностицират кучета с коронавирус ?

От десетилетия знаем, че кучетата могат да се заразят с коронавируси, най-често кучешки респираторен коронавирус (не COVID-19). Смята се, че новият коронавирус (COVID-19), не представлява заплаха за здравето на кучетата.

Реклама

Много е важно да не бъркаме кучешкия коронавирус с Covid-19

Боледуват ли кучетата и котките от Covid-19

Мога ли да заразя котка или куче с коронавирус ?

Ако знаете, че сте болни е добре да сведете физическия контакт с домашния любимец до минимум. Само защото не е известно, че коронавирусът засяга домашните любимци, не означава, че други заболявания не могат да се разпространят.

Как да предпазим кучето си от вируси ?

Стремете се да спазвате добра хигиена по всяко време – както за себе си, така и за вашите домашни любимци.

  • Измивайте лапите или ги почиствайте с мокра кърпичка веднага, веднага след разходка.
  • Почиствайте леглата им.
  • Измивайте добре ръцете си, особено след почистване след домашния ви любимец.
  • Избягвайте галене, гушкане, целуване или облизване и споделяне на храна с вашия домашен любимец, ако това е възможно.
  • Намерете човек, който да се грижи за домашния ви любимец, докато оздравеете.

Симптоми при кучешки коронавирус

  • Кашлица
  • Кихане
  • Секреция от носа

Симптомите обикновено продължават 1-2 седмици.

Реклама

Има ли ваксина за коронавируса при животните ?

Понастоящем няма налични търговски ваксини за животни. Въпреки това Русия разполага с първата в света ваксина срещу COVID-19 за животни (Carnivac-Cov или Karnivak-Kov), която е предназначена за месоядни животни.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Световната ветеринарна асоциация за дребни животни не препоръчват ваксиниране на домашни любимци, поради техните леки клинични признаци.

Ако все още сте притеснени или забележите промяна в здравето на вашето куче или котка, говорете с вашия ветеринарен лекар, за да ви посъветва.

Сподели
Туитни

Свързани статии

Здравословни проблеми при кучетата

Здравословни проблеми при кучетата

Здравето на кучетата е от съществено значение, но като грижливи стопани, понякога неосъзнато не отделяме достатъчно внимание на поддръжката и защитата на нашите космати приятели

С куче на море - плажове за домашни любимци

С Куче на море, Къде? Плажове в България

Всяка година посещението на Българското Черноморие с куче става все по-сложно, общините налагат забрани за кучета по плажовете в България. От Pet4you ви съветваме преди

Статии и съвети за домашни любимци

pet4you

Всяка година все повече кучета и котки срещат съдбата си на улицата.

Не изхвърляйте домашния си любимец !

Осинови
Промотирани обяви
Любими
Груминг салони

Вход

Регистрация

Нова Парола

Моля, въведете вашето потребителско име или имейл адрес, ще получите връзка за създаване на нова парола по имейл.