Бременност и раждане при кучетата

бременност и раждане при кучетата

Бременност и раждане при кучетата е нормална част от репродуктивния им цикъл. Когато женските кучета забременеят, те развиват корем, в който се намират развиващият се плод и плацентата. Това се случва около втората седмица от бременността и продължава до раждането.

Бременност при кучетата

Признаци на бременност при кучетата :

  • Коремът се увеличава.
  • Вулвата набъбва и става розова или с по-дълбок цвят.
  • Гърдите се уголемяват, стават по-изразени и зърната се повдигат.
  • Кучето започва да си „свива гнездо“ – събира си всичките играчки на едно място.
  • Увеличава се секрецията на слуз от млечните жлези, която може да се наблюдава по космите около вулвата на някои кучета в началото на бременността

Най-често кучето избира някое скрито място на което няма да бъде обезпокоявано, няма да има „трафик“ и ще се чувства сигурно. Често може да видите и как кучо си мести сам леглото напред-назад . Не го притеснявайте и не се налагайте.. Вашият домашен любимец сам трябва да избере подходящо място за своето раждане.

Реклама

Изключително е важно, особенно ако е първа бременност, да не стресирате кучето преди раждането.

Някои женски кучета, които имат само едно кученце, също проявяват признаци на лактация – признаци като потенциално подуване на млечните им жлези и розовеене или потъмняване на цвета им – но не произвеждат мляко, защото в този момент само едно кученце се нуждае от храна. Жлезите могат да изпуснат малко количество течност, която прилича на коластра, когато ги докоснете, въпреки че все още няма родени кученца.

Симптоми на бременност при кучето

Ако смятате, че кучето ви може да е бременно, има няколко симптома, за които трябва да внимавате. Първият е уголемен корем, а вторият – кучето ви може да яде повече от нормалното. Има вероятност също така да спи повече от обичайното и да има повишена жажда и уриниране. Някои кучета дори стават по-малко игриви от обикновено, което може да се дължи на това, че изпитват сутрешно гадене (същото като при хората).

Реклама

Днешно време се предлага и преглед на ехограф, за да ви кажат колко кученца ще имате. Докато при някой породи кучета това е просто ЛУКС , то при други, които имат проблеми с раждането като померан, е първа необходимост.

Фалшива бременност при кучета

Фалшива бременност при кучетата протича по същия начин – коремът се надува , увеличава теглото си , отделя мляко. Общо взето кучето изглежда и се държи като бременно, но не е. Състоянието най-често се дължи на хормонален дисбаланс.

Фаливата бременност би могла да настъпи дори и няколко дни след като животното е минало през кастрация.

Какво да правим при фалшива бременнност

Изключително е важно да се посети ветеринар, за да се провери състоянието на вашето куче. Дали е фалшива бременност или не – ветеринарният лекар не бива да бъде пропускан .

Реклама

При фалшива бременност кучето трябва да бъде обгрижвано повече от обикновенно.

  • Увеличете разходките
  • Измислете нови игри за вас и кучето ви
  • Не оставяйте кучето си да скучае

Раждане при кучетата

раждане-при-кучетата

Раждането е най-важният процес за който трябва да бъдете подготвени, при разможаване или развъждане на куче или котка.

Раждането се дели на 3 периода – предродилен, същинско раждане и следродилен

Предродилен период

Няколко дни преди започване на същинското раждане кучетата са неспокойни, дишат учестено и намаляват храната и водата.

Може да се наблюдава повръщане и ленивост, липса на интерес към стопаните

Вулвата е леко набъбнала и я ближат постоянно.Най-характерният за подготовка на родилката е резкият спад на вътрешната телесна температура с един до 2 градуса, като нормалната температура при кучетата е 38-9 градуса.

Започнете да измервате температурата от 55-тия ден .

Раждане

Кучетата са устроени така че да могат да изродят рожбите си сами, но в някой случай те също могат да се нуждаят от помоща ви.

Кученцето трябва да изплаче до една минута след раждането му! Ако забележите, че след като се е появило на бял свят, майката не му обръща внимание в продължение на 10-15 секунди( не го ближе и не му срязва пъпната връв ) Вземете конец и завържете пъпната връв и с чиста ножица я отрежете от плацентата.

С хавлиена кърпа подсушете кученцето, триейки го енергично. Уверете се, че носът и устата не са пълни . То трябва да изплаче, с чист глас, за да изхвърли попадналите течности в дихателните му пътища.

След като изплаче, поставете го до майка му . Не се притеснявайте, ако не му дава все още да суче, но го ближе и му обръща внимание.

При кучетата последъкът се отделя с раждането на всяко едно кученце. ВАЖНО !! Броят на отделените последъци, трябва да е равен на родените кученца. Ако не е отделена плацентата 30 минути след раждането на последното кученце, обадете се на вашият ветеринарен лекар !

Следродилен

След раждането кучето ще продължи да отделя различни на цвят течности в продължение на около 20 дни. Ако този процес продължи повече, консултирайте се с ветеринар

Заключение

Симптомите на бременност при кучетата могат да бъдат различни, но все пак могат да ви помогнат да установите състоянието. Най-често срещаните признаци включват подуване на корема, повишен прием на вода и уриниране, промени в апетита и нивото на активност, повръщане или диария (понякога и двете), промени в настроението и летаргия. Ако кучето ви прояви някой от тези симптоми, незабавно го заведете на ветеринарен лекар!

Ако не смятате, че сте готови да помагате за израждането на кученцата ви, а знаете че вашата порода има проблеми с раждането, по-добре го заведете на ветеринарен лекар и не поставяйте живота на малките и майката в риск.

Колко време продължава бременноста при кучетата ?

Бременноста при кучетата обикновенно продължава между 58-68 дни

Как да разберем, че кучето ражда ?

Нормално температурата при кучета и котки е в диапазона 38-39 градуса, а при дребни породи кучета до 39.3 градуса. Непосредствено преди започване на раждането ( 12-24 часа), се наблюдава спад на температурата с около 1 градус ( 36.5-37.5 градуса ).

Скоро ли ще роди кучето ми ?

Няколко дни преди започване на същинското раждане, животните са неспокойни, дишат учестено, започват да си правят гнездо, намаляват храната и водата, може да се наблюдава повръщане, липса на интерес към своите стопани, поява на млечна секреция и отпускане на млечната жлеза.

Симптоми на бременност при кучето

Ако смятате, че кучето ви може да е бременно, има няколко симптома, за които трябва да внимавате. Първият е уголемен корем, а вторият – кучето ви може да яде повече от нормалното. Има вероятност също така да спи повече от обичайното и да има повишена жажда и уриниране. Някои кучета дори стават по-малко игриви от обикновено, което може да се дължи на това, че изпитват сутрешно гадене (същото като при хората).

Сподели
Туитни

Свързани статии

Здравословни проблеми при кучетата

Здравословни проблеми при кучетата

Здравето на кучетата е от съществено значение, но като грижливи стопани, понякога неосъзнато не отделяме достатъчно внимание на поддръжката и защитата на нашите космати приятели

С куче на море - плажове за домашни любимци

С Куче на море, Къде? Плажове в България

Всяка година посещението на Българското Черноморие с куче става все по-сложно, общините налагат забрани за кучета по плажовете в България. От Pet4you ви съветваме преди

Статии и съвети за домашни любимци

pet4you

Всяка година все повече кучета и котки срещат съдбата си на улицата.

Не изхвърляйте домашния си любимец !

Осинови
Промотирани обяви
Любими
Груминг салони

Вход

Регистрация

Нова Парола

Моля, въведете вашето потребителско име или имейл адрес, ще получите връзка за създаване на нова парола по имейл.